Izrael 2015

2015 tavaszán kalandvágyunk újabb - számunkra eddig ismeretlen - országba vitt. Izrael változatossága már az első naptól lenyűgözött. Tel Avivból, a Földközi-tenger partjáról az óramutató járásával megegyező irányban haladtunk eleinte virágillatú, mediterrán vidékeken, majd leereszkedtünk a Genezáret-tó zöldellő partjára, s innen már meg sem álltunk a Júdeai-sivatag legmélyebb pontján található Holt-tenger varázslatos vidékéig. Gazdagság és nyomor, nyüzsgő nagyvárosok és végtelen sivatagok: szinte minden megtalálható ebben a kicsiny országban.

izrael

A Földközitől a Holt-tengerig

Indulás:   2015. március 31.

Érkezés:   2015. április 5.

Időtartam:  6 nap

Teljesített túratáv: 616 km


Útvonal:

izrael 

Tel Aviv - Caesarea - Ma'anit - Haifa - Genezáreti-tó - Jordán-völgye - Holt-tenger (Ein Gedi, Massada) - Júdeai sivatag - Betlehem - Jeruzsálem - Bét Semes - Tel Aviv


Résztvevők:


 Túradokumentáció:


Fényképes túrabeszámoló


 Média:


 

Amit a túratervről tudni érdemes:

- Miért menjünk Izraelbe?

- Hát miért ne?

- De most komolyan!

- Lássuk csak: egy végtelenül változatos és kellemes éghajlatú ország, gyönyörű városokkal és tájakkal. Fürödhetünk a Földközi és a Holt-tengerben, sőt még a Genezáreti tóban is. S az sem utolsó szempont, hogy van közvetlen repülőjárat Budapestről, így nem kell horror árú repjegyben gondolkodni. Ennyit megér!

- Hát akkor menjünk, nézzük meg magunknak, milyen is ez az Izrael!

No azért nem volt ez ennyire egyszerű, de sokkal bonyolultabb sem. Ha már tavaszi szünet, és kiruccanás, akkor lássunk világot! Fedezzünk fel magunknak egy új országot!


Vázlatos programterv:

0. nap (március 30., hétfő)

Repülőút a késő délutáni órákban. Bimby már Izraelben lesz, előkészíti nekünk a terepet.


1. nap (március 31., kedd)

Útvonal: Tel Aviv – Herzliyya – Netanja – Caesarea Nemzeti Park – Pades-Hana – Ma’anit

Táv:     109 km

A napot Tel Aviv városában kezdjük, majd nekiindulunk északnak az óceán partján.

Üdülővárosok és hosszú homokos partok követik egymást.

Herzliyya északi részén van egy kis domb, rajta várrommal.

Késő délután érünk a Caesarea Nemzeti Park területére, mely valójában egy történelmi város római kori emlékekkel (színház, vízvezeték) a Földközi-tenger partján. Beugró: 40 NIS.

Az esti órákban érkezünk meg Ma’anit kibutzba, ahol Bimby jóvoltából lesz szállásunk.


2. nap              2015. április 1. (szerda)

Útvonal:          Ma’anit – Binyamina vasútállomás (13 km) – vonattal Haifába – Haifa – Akkó – Kadarim – Capernaum – Kursi Nemzeti Park – Ein Gev

Táv:                 125 km (ha Haifa és Akkó között is vonatozunk akkor csak 99 km)

Reggeli félórás tekerés után vonattal teszünk meg 45 km-t. A vonatok Binyaminából félóránként ütemes menetrend szerint indulnak minden egész órakor és félkor. A vasúttársaság honlapja szerint reggel 9:00-tól lehet bringát szállítani (a reggeli csúcsban nem), így ezt kéne megcélozni.

Menetjegy ára: 24 NIS/személy (bringáról nincs infó).

Haifában mindenképp meg kell néznünk a Bahai szentélyt a Karmel-hegyen, ha már ide eljöttünk.

Ha elmegy a délelőtt a városnézéssel, akkor mindenképp érdemes még vonattal továbbmenni, mert a Haifa-Akkó útvonal elég unalmasnak és forgalmasnak ígérkezik.

Vonatok indulnak:10:44, 11:00, 11:08, 11:44 (menetidő 24-29 perc), jegyár 16 NIS.

Akkóban a Német Lovagrend vára és a part menti erőd érdemes megtekintésre. Utolsó alkalom a Földközi-tengerben fürdésre ezen a szakaszon, ugyanis keletnek vesszük az irányt.

Kb. 55 km hosszú dombos-völgyes, eseménytelen szakasz következik a Genezáreti-tóig.

A Galileai-tenger Izrael legnagyobb édesvizű. a Bibliában Genezáreti tó. 2000 óta aVilágörökségvárólistáján szerepel. A Föld legalacsonyabban (209 méterrel a tengerszint alatt) fekvő édesvizű tava. (Az abszolút rekordtartó a közeli, sós vizű Holt-tenger.)

Hossza mintegy 21 kilométer, legnagyobb szélessége 13 kilométer. Kerülete mintegy 53 kilométer, területe 166 km², legnagyobb mélysége mintegy 43 méter, vízmennyisége körülbelül 4 km³.

A Jordán folyó völgyében, illetve az afrikai és az arábiai kéreglemezek távolodásával keletkezett Nagy-hasadékvölgyben fekszik,Izrael északi részében, közel Jordánia,Szíria és Libanon határaihoz. Vidékén gyakoriak a földrengések és a múltban aktív volt itt a vulkáni tevékenység. Erről a magmás kőzetek tömegei, például a nagy mennyiségű bazalt, tanúskodnak a tó környékén.

Bár földalatti források is beleömlenek, fő táplálója a Jordán, amely észak-déli irányban keresztülfolyik rajta. A tavat hegyek veszik körül, de alacsony fekvése miatt gyakran hirtelen érkező viharok korbácsolják. A Biblia egyik története szerint Jézus egy ilyen vihart csendesít el. A Biblia is megemlékezik a tavon elérhető bőséges halzsákmányról.

A tóhoz leérve elsőként Kafanaun romjai mellett haladunk el, majd átlépjük a tavat tápláló Jordánt, ezután pedig a tó keleti partvidékén a Kursi Nemzeti Park romjai mellett haladunk el.

Mai célunk a tó keleti partjának kis félszigetén található Ein Gev falu északi részén lévő Sussita Beach ingyenes kempingje, mely egy páratlan helyen, közvetlenül a tó partján található.


3. nap              2015. április 2. (csütörtök)

Útvonal:          Ein Gev – Afikim – Beit She’an (-Rehov – Marj Na’je – Tomer – Uja e-Tahita)

Táv:                 110 km

A mai nap kell(ene) átkelnünk a Palesztin részeken. Reggel még megnézzük a Jordán kifolyásánál lévő keresztelőhelyet, majd a folyó mentén haladunk tovább déli irányba egészen Beit She’an városáig. A táj a tavat elhagyva teljesen elsivatagosodik.

Itt felpályázhatunk az óránként közlekedő 961-es számú nemzeti buszjáratra, mely Jeruzsálemig közlekedik. Ha ez sikerül, akkor a palesztin részt kipipálhatjuk, mert estére már el fogjuk hagyni. Ha nem, akkor egy kicsit izgalmasabban alakul a program.

Buszok indulnak: 9:30, 10:30, 12:30-kor (érk. 10:51, 11:51, 15:06)

A menetjegyet Beit HaArava-ig (86 km) kell megvenni ez max. 44 NIS-be kerül fejenként.

Ha buszozunk, akkor a mai cél Ein Gedi Overnight Campground a Holt-tenger partján. Mindössze 86 km-t kell tekernünk. Ha nem, akkor reménykedjünk, hogy északi szél fúj.


4. nap              2015. április 3. (péntek)

Útvonal:          Uja e-Tahita – Qumran – Mitspe Salem – Ein Gedi – Massada – (ein Bokek) – Ein Gedi

Táv:                 105 ill. 71 km

Ha busszal jöttünk, akkor nagyjából helyben is vagyunk, a Holt-tenger partján.

Qumrán az első látnivaló, mely az itt megtalált tekercsekről híres.

Ein Gedi: parton ingyenes kempinghely, kissé feljebb egy kibutz, s egy csodás völgy vízesésekkel. Belépő 27 NIS.

Massada erődjéről híres. Ha gyalog másszuk meg, akkor 29 NIS a beugró, felvonóval 76.

Ein Bokek: üdülőhely a Holt-tenger kiszáradó déli részén, ide csak akkor menjünk, ha Palesztinában buszoztunk.

Akárhogy is alakult a buszozás, ma estére az Ein Gedi kempingben éjszakázunk a Holt-tenger partján.


5. nap              2015. április 4. (szombat) – pészah ünnepe

Útvonal:          Ein Gedi – Metskoe Dragot – al Dayr – Betlehem – Jeruzsálem – Bar Giyora

Táv:                 106 km

Túránk legkeményebb napja köszönt ránk, hiszen ki kell másznunk a Holt-tenger „gödréből” vissza a tenger szintje fölé. (majdnem 1700 méter szintemelkedés)

Visszalépünk Palesztinába, majd rögtön bevetjük magunkat a Júdeai-sivatag eszméletlen kőrengetegébe. Lesz egy kb. 15 km hosszú földutas rész a kimászás után, majd arab falvak között haladunk egészen Betlehemig. Számunkra itt a legnagyobb látnivaló a Születés temploma.

Jeruzsálem

A város 750–800 m-es átlagmagasságon fekszik a Földközi-tenger és a Holt-tenger között, a júdeai hegyvidéken. Központja az óváros: régi és új kultúrák találkozópontja; a városban van zsidó, keresztény, örmény és muszlim negyed, amit egy közös fal vesz körül.

A város több mészkővonulaton fekszik, Az óváros keleti fala a Kidron–patak völgyére néz, ennek túlsó oldalán található az Olajfák hegye. Az óvárost nyugat és dél felől pedig a Hinnom völgye határolja, csupán északról csatlakozik a júdeai hegyvidék tömbjéhez. A dombhátakat középütt az ókorban egy sekély völgy választotta le egymástól, amit Josephus Flavius Tyropaion-völgynek, a Sajtkészítők völgyének nevez. Ez a völgy napjainkra már teljesen feltöltődött. A keleti dombvonulat kiemelkedő része Morija hegye, a Templom hegy, amely a Zsidóság és az Iszlám számára is rendkívüli jelentőséggel bír. A Kidron völgyében fakad a Gihon–forrás, amelyet már amely egy az ókorban kiépült alagút révén a a városba is fel lehetett vezetni. A forrás vize táplálja Siloe tavát, ami az ókorban a a város falain belül helyezkedett el, ma az óváros falain kívül találjuk.

Látnivalói:

Menóra – hétkarú gyertyatartó: A zsidó nép egyik legősibb szimbóluma az Izraeli Parlament, a Knesset mellett található. A Menórán a következő héber felirat olvasható: "A Menóra a hit fényének és a reménynek a jelképe, amelyek a négyezer évig tartó szenvedés során végigkísérték a zsidó népet azon küldetésében, hogy az emberek és a nemzetek közötti igazságosság hitvallását hirdesse. Izrael Államának jelképe. Ez a menóra, mely a zsidó történelem kimagasló személyiségeinek és legjelentősebb eseményeinek kíván emléket állítani, Anglia ajándéka a Knessetnek. 1956."

Dávid városa a Templom-hegytől délre fekvő domboldalon terült el az ősi Jeruzsálem. A Sion városaként is emlegetett települést Dávid, Izrael második királya háromezer évvel ezelőtt foglalta el. Főbb bibliai és régészeti látványosságok itt: Siloám-medence és a hozzá vezető királyi lépcsősor, Ezékiás-alagút, Gihon-forrás, Dávid király palotájának maradványai, Warren-akna. Dávid városa valódi kincsesbánya a történészek és bibliai kort kutató régészek (és laikusok) számára. Három nagy és négy kisebb kapuját 1889-ben egy nyolcadikkal egészítették ki. A városrész több tornyot is magában foglal.

Nyugati Fal-alagút egy 500m hosszú föld alatti folyosó és termek együttese, amely párhuzamosan halad a Nyugati Fallal, Jeruzsálem óvárosának épületei alatt. Különlegessége, hogy a második templom idejéből megmaradt eredeti fal és út mentén járva, találkozhatunk a Nyugati Fal legnagyobb kövével, amelyet a valaha emberi erővel megemelt legnagyobb kőnek tartanak (13.6 m hosszú, kb. 4 m széles és 570 tonna, nehezebb, mint az egyiptomi piramisok bármelyik építőköve). De van itt ókori vízvezeték, nagycsarnok, sok régészeti lelet és még egy kis zsinagóga is (ami a hagyomány szerint ma a legközelebbi hely az egykori Szentek Szentjéhez).

Jad Vasem a Holokauszt Áldozatainak és Hőseinek állít emléket; helye a jeruzsálemi „Har Hazikaron”-on (Emlékhegyen) elterülő többhektáros komplexum. Magyar vonatkozása a „Világ Igazai fasor”, amelyben 1956 óta tiszteli meg azokat a nem zsidó embereket, köztük magyarokat, akik életük kockáztatásával mentettek zsidókat a holokauszt alatt.

Jeruzsálem óvárosát a 16. század óta Szulejmán szultán fala veszi körül. A középkor óta keresztény, zsidó, örmény és muszlim negyedre oszlik. 1981-ben az UNESCO a Világörökség részévé nyilvánította. A keresztény negyedben található az Új kapu, az örmény negyeddel határos Jaffa-kapu és az iszlám negyeddel határos Damaszkusz-kapu. A muszlim negyed további kapui a Heródes-kapu, az István-kapu, és a törökök által lezárt Aranykapu. A zsidó negyedben a Dung-kapu és a Sion-kapu áll. Tőle délnyugatra emelkedik Sion hegye, Dávid király feltételezett sírjával. Az Óváros falának délnyugati végén kezdődő gyaloghíd a béke emlékműve, ami a Jezajás 2,4-et modern stílusban ábrázolja.

Szent helyek: Az Óvárostól keletre helyezkedik el az Olajfák hegye a Getszemáni kerttel. További keresztény szent helyek a Via Dolorosa és a 4. században épült Szent Sír templom. A zsidóság legszentebb helye a Templom-hegy és a második legszentebb helye a Siratófal. Ennek hossza 400 méter, és a zsidók Nyugati falnak hívják. A muszlimok szent helyei a Sziklamecset és az Al-Aksza mecset a Templom-hegyen. Az Óváros és környéke további nevezetességei a Cardo, a Dormitio-templom, a Megváltó-templom, a négy szefárd zsinagóga és a fellegvár.

A város után vár ránk még egy 26 km-es másfél órás tekergés a hegyek között, mire elérjük a mai táborhelyünket (sajnos a városban – ünnep lévén – nem sikerült szállást szereznünk, így maradun a természet magányánál, a Bar Giyora falu mellett található ingyenes kempingnél.


6. nap              2015. április 5. (vasárnap)

Útvonal:          Bar Giyora – Bét Semes – Ramla – Tel Aviv – Ben Gurion Repülőtér

Táv:                 80 km

Utolsó levezető napunk már nagyon laza lesz. Visszatekerünk Tel Avivba, még egyet csobbanunk a Földközi-tengerben, majd este felrakjuk Bimby-t a vonatra, mi pedig kitekerünk a reptérre.

Mi Diával hazarepülünk, Bimby még marad pár napot.

Két keréken a Nagyvilágban

A honlapot szerkeszti és a túrabeszámolókat írta: Puskás Zoltán (pusizoli).
A nagyvilagban.hu a következő, korábban az alábbi címeken elérhető weboldalat tartalmát egyesíti:

  • pusizoli.extra.hu
  • pusizoli.weboldala.net
  • pusizoli.notabringa.hu
  • usa.notabringa.hu

Az oldal tartalmi elemei - a forrás-megjelölés és szerzővel való egyeztetés után - szabadon felhasználhatóak.

Köszönjük látogatásod!

Közösségi oldalunk

© 2018 Két keréken a Nagyvilágban

Keresés

logo1

Tovább a hegymászós oldalra

Hegyi logo2

Free Joomla! templates by AgeThemes

This website uses cookies

A webhely cookie-k segítségével elemzi a forgalmat. A webhely használatával elfogadja a cookie-k használatát.
Statisztikák készítése céljából a felhasználási adatokhoz a Google is hozzáférhet.